Kampanjen ”Stoppa kvarkan” har dragit igång

Idag drog ”Stoppa kvarkan” igång, en informationskampanj för att bekämpa och sprida kunskap om en stigmatiserad hästsjukdom som i snitt drabbar ett svenskt stall i veckan.

En nyhet i årets ”Stoppa kvarkan”, som håller på den 5–11 maj, är en serie producerad av HästSverige. Den består av fem kortare filmer om ett kvarkautbrott som slog hårt mot ett stall i Dalarna.
– I årets kampanj #stoppakvarkan visar vi vad som hände i ett verkligt kvarkautbrott i vintras, där många hästar insjuknade och den unga hästen Zantoz dog. Vi får höra hästägare, veterinärer och forskare berätta. Det är ett starkt exempel på hur allvarliga konsekvenser kvarka kan ge, och hur vaccination kan användas för att stoppa kvarkan, säger Lisa Chröisty, verksam på SLU och den som gjort filmerna, till SVA:s hemsida.

Mycket smittsam sjukdom

Kvarka är en mycket smittsam infektionssjukdom som drabbar hästar. I lindrig form liknar symptomen för kvarka de för en vanlig förkylning. Men aggressiv kvarka kan ge svåra komplikationer och i värsta fall leda till döden. Ett kvarkautbrott får stora konsekvenser – drabbade ridskolor och stall kan tvingas stänga ner sin verksamhet i veckor, ibland månader.
”Stoppa kvarken” hade premiär i Sverige år 2021 och har som huvudsyfte att öka kunskapen om kvarka och få fler att skydda sina hästar mot sjukdomen. Bakom kampanjen står Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och HästSverige, med stöd från ett stort antal häst- och veterinärorganisationer.
– Allt fler stall har idag isoleringsmöjligheter och bättre rutiner för att hantera sjukdomsutbrott. Men pusselbiten som saknas för att verkligen skydda hästar som träffar hästar från andra stall är att vaccinera dem mot kvarka. Med den ökade förståelsen för konsekvenserna hoppas vi att fler väljer vaccination, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, till SVA:s hemsida.

Kampanjsida för ”Stoppa kvarkan”’
Läs om kvarka på SVA:s hemsida

Foto: Alexas_Fotos/Pixabay

Fler nyheter

2025-04-28
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…
2025-04-04
Vad beror det på att människors försvarsvilja och motståndskraft kan vara så olika? Det undersöker Försvarshögskolan i en ny rapport. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning är beredda att delta ”i en icke-stridande roll utan…
2025-03-25
Igår intervjuades Svenska Blå Stjärnans uppdrags- och utbildningsstrateg Karolina Lasses i P4 Uppland om krisberedskap för djur. Programledaren och lyssnarna fick bland annat veta mer om hur man evakuerar sitt djur, ser till att det…