MSB: Så har pandemin påverkat vår hemberedskap

Foto: Thomas Henrikson, MSB

22 procent av svenskarna har stärkt sin hemberedskap under coronapandemin. 54 procent säger att de är mer mentalt förberedda för framtida kriser och 32 procent att de är mer praktiskt förberedda. Och nästan en av fyra har handlat mer det senaste året, de allra flesta för att bättre klara en samhällskris. Det visar en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Hemberedskap 2021: Allmänhetens syn på hemberedskap och eget ansvar under Corona-pandemin.” Det är namnet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rapport som presenterades den 25 mars. I undersökningen fick ett representativt urval på drygt 1 000 svenskar i åldrarna 18-74 år svara på enkätfrågor under perioden 15 februari-1 mars 2021. Resultaten visar tydligt att många påverkats av pandemin, båda när det gäller hur man stärkt den egna hemberedskapen och hur man tänker stärka den i framtiden.
Bland annat säger 22 procent av de tillfrågade att de har stärkt sin hemberedskap under coronapandemin och 34 procent att de planerar att göra det. 54 procent uppger att de är mer mentalt förberedda för framtida kriser och 32 procent att de är mer praktiskt förberedda. Över 40 procent anger att de bättre förstår vikten av hemberedskap än tidigare och 60 procent att deras förståelse för hur en kris påverkar vardagen har förändrats i ganska eller mycket hög utsträckning.

Exempel på andra intressanta resultat från undersökningen:

– Drygt 40 procent anser att det egna hushållets hemberedskap är ganska bra eller mycket bra.
– Omkring 40 procent säger att ens vilja att bidra aktivt i en kris har förändrats i ganska eller mycket hög utsträckning.
– Nästan 60 procent uppger att de kan tänka sig att dela med sig av sin egen hemberedskap till andra i ganska eller mycket hög utsträckning vid en kris.
– Nästan 75 procent tycker att individen har ett stort eget ansvar vid en samhällskris.
– Omkring en fjärdedel uppger att de handlat mer under coronapandemin än normalt. Det beror främst på att man vill kunna klara sig själv längre om viktiga varor tar slut eller och olika tjänster slås ut.
– I genomsnitt tror de tillfrågade att det egna hushållet skulle klara sig i minst tre dygn under en kris utan hjälp från samhället. På frågan ”Vad av följande har ditt hushåll tillgång till under minst tre dagar?” är det vanligaste svaret ”mat” (81 procent) följt av ”husapotek eller extra mediciner” (72 procent) och ”andra ljuskällor än eldrivna” (67 procent).

MSB lät göra en liknande undersökning i maj 2020. Skillnaden mellan de två undersökningarnas resultat är ofta ganska små, men man kan bland annat konstatera att 73 procent tyckte att ”allmänheten ålagts ett rimligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19” i undersökningen från 2021 jämfört med 84 procent i den från 2020.

Fler nyheter

2023-06-02
På plats med fanbärare i två festtåg. Dessutom kommer Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté, där vi är en av 18 medlemsorganisationer, få ta emot en fana från Kung Carl XVI Gustaf. Och på Artillerigården utanför Armémuseum lär…
2023-05-23
Allt från uppvisning med karoliner à la svensk stormaktstid till att man kan se det dagsaktuella vapensystemet Archer ”in real life”. Programmet är digert och Svenska Blå Stjärnan på plats när svenska armén firar 500…
2023-05-22
För två år sedan fick de hållas digitalt när pandemin härjade i Sverige. I år kunde Svenska Blå Stjärnans Riks- och Ungdomsstämmor hållas ”in real life”, på Bohusgården i Uddevalla. Vi berättar om några av…
2023-04-28
När kampanjen ”Stoppa kvarkan” drar igång nästa vecka kan man konstatera att kvarkafallen i Sverige ökar för första gången på flera år. Med kampanjen vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och flera svenska organisationer bekämpa och…