MSB: Så har pandemin påverkat vår hemberedskap

Foto: Thomas Henrikson, MSB

22 procent av svenskarna har stärkt sin hemberedskap under coronapandemin. 54 procent säger att de är mer mentalt förberedda för framtida kriser och 32 procent att de är mer praktiskt förberedda. Och nästan en av fyra har handlat mer det senaste året, de allra flesta för att bättre klara en samhällskris. Det visar en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Hemberedskap 2021: Allmänhetens syn på hemberedskap och eget ansvar under Corona-pandemin.” Det är namnet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rapport som presenterades den 25 mars. I undersökningen fick ett representativt urval på drygt 1 000 svenskar i åldrarna 18-74 år svara på enkätfrågor under perioden 15 februari-1 mars 2021. Resultaten visar tydligt att många påverkats av pandemin, båda när det gäller hur man stärkt den egna hemberedskapen och hur man tänker stärka den i framtiden.
Bland annat säger 22 procent av de tillfrågade att de har stärkt sin hemberedskap under coronapandemin och 34 procent att de planerar att göra det. 54 procent uppger att de är mer mentalt förberedda för framtida kriser och 32 procent att de är mer praktiskt förberedda. Över 40 procent anger att de bättre förstår vikten av hemberedskap än tidigare och 60 procent att deras förståelse för hur en kris påverkar vardagen har förändrats i ganska eller mycket hög utsträckning.

Exempel på andra intressanta resultat från undersökningen:

– Drygt 40 procent anser att det egna hushållets hemberedskap är ganska bra eller mycket bra.
– Omkring 40 procent säger att ens vilja att bidra aktivt i en kris har förändrats i ganska eller mycket hög utsträckning.
– Nästan 60 procent uppger att de kan tänka sig att dela med sig av sin egen hemberedskap till andra i ganska eller mycket hög utsträckning vid en kris.
– Nästan 75 procent tycker att individen har ett stort eget ansvar vid en samhällskris.
– Omkring en fjärdedel uppger att de handlat mer under coronapandemin än normalt. Det beror främst på att man vill kunna klara sig själv längre om viktiga varor tar slut eller och olika tjänster slås ut.
– I genomsnitt tror de tillfrågade att det egna hushållet skulle klara sig i minst tre dygn under en kris utan hjälp från samhället. På frågan ”Vad av följande har ditt hushåll tillgång till under minst tre dagar?” är det vanligaste svaret ”mat” (81 procent) följt av ”husapotek eller extra mediciner” (72 procent) och ”andra ljuskällor än eldrivna” (67 procent).

MSB lät göra en liknande undersökning i maj 2020. Skillnaden mellan de två undersökningarnas resultat är ofta ganska små, men man kan bland annat konstatera att 73 procent tyckte att ”allmänheten ålagts ett rimligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19” i undersökningen från 2021 jämfört med 84 procent i den från 2020.

Fler nyheter

2024-04-25
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2024-04-17
I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt. Både djur och människor…
2024-03-11
Sverige är fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. Det innebär “en stor förändring av vårt uppdrag” , skriver ÖB Michael Bydén i en aktuell dagorder till frivilliga, soldater, medarbetare och sjömän i försvarsmakten. “Det innebär att…
2024-02-27
Trycket på Svenska Blå Stjärnans kurser fortsätter att vara högt. Efter Risk- och säkerhetskursen är Grundkurs 1 nästa steg i grundutbildningen och det finns ännu platser kvar 2024. Kursen går vid fyra tillfällen runtom i…