Så hjälper du din hund att klara nyårsafton

Nyårsafton är en av årets absolut största festkvällar för oss människor, men för många hundar är raketerna och smällarna en mardröm. Enligt Svenska Kennelklubben är ungefär en tredjedel av alla hundar i Sverige skotträdda och uppemot 35 000 av dem behöver medicineras för att klara sig igenom firandet av det nya året. Vi har bett hundcoachen Johan Andersson att ge sina bästa tips för hur du hjälper din fyrbenta vän när det brakar lös den 31 december. Det här är hans svar.

Foto: Ann-Louise/Pexels

Det är viktigt att försöka förbereda sin hund för nyårsafton i god tid, är det möjligt ska man ska helst börja med det flera månader innan den 31 december. Det finns till exempel cd-skivor och appar med ljud från raketer och smällare. Man börjar med att spela upp ljuden på låg volym, så låg att hunden helst inte ska reagera överhuvudtaget. Sedan ökar man ljudvolymen då och då över tid och på så sätt vänjer man hunden gradvis. För att ge den ett grundvaccin inför nyårsafton. Bor man nära en skjutbana kan man närma sig den på ordentligt avstånd och se om hunden verkar berörd eller inte. Vissa hundraser är räddare för smällar och fyrverkerier än andra.

När det är dags för nyårsafton behöver du ha koll på omgivningen. Kanske bor du i ett villaområde där barn och ungdomar kan bränna av raketer och smällare, inte sällan sker det långt innan tolvslaget. Då är det viktigt att inte ta promenader i området. Kanske har du i stället möjlighet att ta hunden till en skog i närheten? Har du inte det och ni behöver vara hemma finns det en massa övningar du kan göra med hunden för att stimulera den. Den klarar sig utan att promenera en dag.
Höga smällar och ljusexplosioner, särskilt kombinationen, gör många hundar livrädda. Har hunden en gång blivit skrämd av raketer eller smällare är det mycket svårt att få den att inte vara rädd för det i framtiden. Och varje gång en hund blir skrämd, blir den mer och mer känslig. Därför är det viktigt att du som ägare försöker se till att din hund inte blir skrämd överhuvudtaget.
I hemmet finns mycket du kan göra för att din hund ska klara nyårsafton på ett bra sätt och få bort så mycket av smällarna och ljusexplosionerna som möjligt. Till exempel genom att dra ner gardinerna och försöka ljudisolera. Försök få hunden att tänka på något annat, det kan du till exempel göra genom att spela musik eller ge hunden ett ben som den är sysselsatt med. Var med hunden och se hur den reagerar.
Ett råd som ofta ges är att stoppa fetvadd, bomull eller något annat i hundens öron för att dämpa ljuden. Det kan vara bra, om hunden inte störs av det. Det kan vara bra att börja träna hunden att ha något i öronen ett tag innan nyårsafton.

Säg att du har skaffat en valp under hösten och den sov igenom hela nyårsafton och påverkades inte. Men bara för att den klarade sin första nyårsafton perfekt är det ingen intäkt för att den klarar sig igenom sin nästa lika bra – hunden var så liten den första gången, den var inte vaken och dessutom inte lika inkännande för omgivningen som den är nu, år två.

Klarar sig din hund igenom ett par nyårsaftnar på ett bra sätt är mycket av jobbet gjort. Då har hunden varit med om det, men klarat sig igenom det utan att bli skrämd.

Johan Andersson, Fria Hundar

Fler nyheter

2023-06-02
På plats med fanbärare i två festtåg. Dessutom kommer Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté, där vi är en av 18 medlemsorganisationer, få ta emot en fana från Kung Carl XVI Gustaf. Och på Artillerigården utanför Armémuseum lär…
2023-05-23
Allt från uppvisning med karoliner à la svensk stormaktstid till att man kan se det dagsaktuella vapensystemet Archer ”in real life”. Programmet är digert och Svenska Blå Stjärnan på plats när svenska armén firar 500…
2023-05-22
För två år sedan fick de hållas digitalt när pandemin härjade i Sverige. I år kunde Svenska Blå Stjärnans Riks- och Ungdomsstämmor hållas ”in real life”, på Bohusgården i Uddevalla. Vi berättar om några av…
2023-04-28
När kampanjen ”Stoppa kvarkan” drar igång nästa vecka kan man konstatera att kvarkafallen i Sverige ökar för första gången på flera år. Med kampanjen vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och flera svenska organisationer bekämpa och…