Skydda hunden och katten mot vårens faror

Blommor, svaga isar, fästingar och ormar – fyra faror du behöver ha koll på för att din hund eller katt ska få en härlig vår.

Vårblommor

En del blommor som slår ut under våren är giftiga och farliga för hundar och katter. Vissa – som scilla – kan ge illamående, kräkning, diarré och munsveda. Andra, som påsklilja, kan ge njursvikt eller i värsta fall leda till döden. Löken är den farligaste delen att få i sig, men hela växten är giftig. Uppsök veterinär direkt om ditt djur tuggat i sig påsklilja.

Läs mer om farliga växter för hundar på Agrias hemsida
Läs mer om farliga växter för katter på Agrias hemsida

Svaga isar

Varje år drunknar omkring 40 hundar i Sverige. De flesta under vinterhalvåret då svaga isar kan bli en dödsfälla, inte minst i början av våren. Det är därför viktigt att hunden är kopplad då du är nära vatten.
Kan hunden röra sig fritt och är nära ett vattendrag bör den vara tränad så att den direkt kommer till dig när du kallar på den.
Skulle din hund gå igenom isen, spring aldrig efter den – det kan vara förenat med livsfara.

Läs mer på Agrias hemsida

Fästingar

I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som hundägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt.
Både djur och människor kan smittas av fästingburna sjukdomar. På sin hemsida ger Distriktsveterinärerna bland annat dessa tips för hur du skyddar hundar och katter mot fästingar:
– Kamma eller titta igenom pälsen på din hund eller katt varje dag.
– Plocka bort fästingar som kryper i pälsen eller satt sig fast så fort som möjligt.
– Använd fästingmedel i förebyggande syfte.

I vårt land brukar man säga att fästingsäsongen varar mellan mars och november, dock kan fästingar också vara aktiva under vintermånaderna.

Läs mer på Evidensias hemsida

Ormar

På våren vaknar ormar till liv efter sin vinterdvala och varje år blir uppskattningsvis ett par tusen hundar bitna av huggormar i Sverige. Många katter råkar ut för samma sak. Vill det sig illa är bettet dödligt och ormgiftet kan också bland annat leda till allvarliga lever- och njurskador, hjärtproblem och medvetslöshet. Typiska tecken på att din hund eller katt blivit huggormsbiten är att den har mycket ont och att den kroppsdel som blivit angripen kraftigt svullnar upp.
Har ditt djur blivit huggormsbitet eller om du misstänker att det blivit det, se till att det håller sig stilla eftersom giftet sprider sig snabbare i kroppen om det rör sig. Flytta djuret genom att lyfta och bära det om det är möjligt. En huggormsbiten hund eller katt ska undersökas av veterinär så fort som möjligt.

Läs mer om ormbett på hund på Agrias hemsida
Läs mer om ormbett på katt på Agrias hemsida

Foto: salofoto/Pixabay

Fler nyheter

2025-07-01
Tag chansen att utvecklas och göra skillnad – både för dig själv, samhället och vår organisation. Är du mellan 16 och 26 år och medlem i Svenska Blå Stjärnan får du möjlighet att utveckla ditt…
2025-06-30
Just nu pågår medlemsvärvningskampanjen ”Stjärnskottet”, initierat av Riksungdomsförbundet, RUF. Intresset för att engagera sig i frivilliga försvarsorganisationer ökar. Men det är ju inte bara människor som behöver tas om hand i kristillstånd, utan även våra…
2025-06-25
Onsdag den 25 juni mellan klockan 9-17 finns Svenska Blå Stjärnan på Cramérgatan, plats 325. Lär dig mer om första hjälpen för hundar och öva tillsammans med oss. Det finns även en quiz-tävling och man…
2025-06-24
Man får sig en tankeställare som djurägare när man lyssnar på seminariet som sändes i Almedalen den 24 juni.  I Sverige finns det cirka 1, 6 miljoner katter, över 1,1 miljoner hundar och därtill ett…