Har du koll på stormen?

Hårda vindar är inte särskilt ovanligt i Sverige, ofta med elavbrott och telestörningar som följd. Vid riktigt kraftiga vindar kan träd fällas och hustak blåsa av och risken finns då att människor och djur skadas.

Vad behöver du och vad behöver ditt djur om en storm skulle slå till och ni plötsligt saknar el, telefoni, värme och vatten? Eller om någon av er skadas?

Det är bra att ha tänkt till innan något händer!

Har du koll?

Vid elavbrott blir det inte bara mörkt utan vattnet och värmen försvinner också. Hur klarar du dig då? Hur lagar du mat när varken kyl, frys eller spis fungerar? Hur får du information om vad som händer när inte dator eller tv fungerar?

Du behöver kunna ta hand om dig själv och dina djur. Det är ditt ansvar att ha en beredskap så att du och ditt djur kan klara er själva i ett par dagar. Tappa upp det vatten som finns i ledningarna innan trycket försvinner. Via radion ges information om var det går att hämta vatten om det blir elavbrott länge. För att kunna laga mat är det bra att ha ett campingkök hemma.

Bra att ha hemma

  • När strömmen går fungerar inte kyl och frys. Då behöver du ha mat hemma som tål rumstemperatur. Det finns en mängd konserver och basmat som tål rumstemperatur. Köp hem extra av sådan mat som du och sällskapsdjuret gillar!
  • Om du har dunkar/flaskor hemma kan du fylla dem med det vatten som fortfarande finns i ledningarna. Det gäller att snåla med vattnet och därför är det bra att ha våtservetter och handsprit hemma för hygienen.
  • Har du en batteridriven radio kan du få information från P4 om vad som händer. Exempelvis kan du få veta var kommunen har ställt upp vatten som du kan hämta.
  • Vill du kunna laga mat behöver du ett campingkök.
  • Ficklampor, ljus och tändstickor är nödvändiga när ljuset inte fungerar.
  • Om varken mobil eller dator fungerar är det bra att ha en telefonlista på papper. Ofta fungerar det fasta nätet, även om det mobila nätet inte fungerar. Du kan ladda ner våra checklistor där du själv kompletterar efter dina behov.

Vad gör samhället

SMHI ger information om kommande stormar och oväder som du kan hitta på deras hemsida. Informationen skickas också ut till olika myndigheter (länsstyrelse, räddningstjänst, Trafikverket med flera) och till media.

Trafikverket har ansvar för att se till att trafiken fungerar på statliga vägar. Vid storm kan det betyda att verket skickar ut personal för att röja vägarna. Information om vad som händer vid en kris får du via radiosändningar i P4, på hemsidan Krisinformation.se eller via deras app.

Du kan också ringa 113 13 för information. Det är Sveriges nationella nummer för information vid olyckor och kriser. Om människor och djur är i fara har den kommunala räddningstjänsten ansvar för att hjälpa dem. Givetvis hjälper även ambulans och polis till om det behövs. Samhället har ett ansvar att hjälpa befolkningen vid kriser. I första hand går resurserna till de som inte kan hjälpa sig själva som äldre och sjuka.

Vad behöver ditt djur?

I drygt vart femte svenskt hushåll finns det en hund! Det finns en mängd olika storlekar, utseenden, färger och pälssorter på hundar, men deras grundbehov är detsamma: mat, vatten och skydd.

Om det blir kallt

De flesta hundar klarar kyla bra. Om det blir strömavbrott och din bostad snabbt kyls ner kan du och ditt husdjur värma varandra genom att till exempel sova nedbäddade tillsammans. Blir det mycket kallt kan man bygga en koja att vara i. Det är lättare att få upp värmen i ett begränsat utrymme.

Mat

Hur länge räcker maten till ditt djur? Se alltid till att ha reservfoder hemma som tål rumstemperatur.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha. Om strömmen går eller om vattnet i kranen inte går att dricka måste du se till att det finns vatten till dig och dina djur. Ha alltid några rena PET-flaskor eller vattendunkar redo att fylla med rent vatten.

Det finns ungefär 1,2 miljoner katter i våra hem i Sverige. Katter är köttätare och det finns många typer av färdigt foder till katt, vissa kräver kylförvaring medan andra klarar rumstemperatur. Om strömmen går och det blir mörkt, klarar sig katter bättre än människor då de har bra mörkerseende.

Om det blir kallt

De flesta katter klarar kyla bra. Om det blir strömavbrott och din bostad snabbt kyls ner kan du och ditt husdjur värma varandra genom att till exempel sova nedbäddade tillsammans. Blir det mycket kallt kan man bygga en koja att vara i. Det är lättare att få upp värmen i ett begränsat utrymme.

Mat

Hur länge räcker maten till ditt djur? Se alltid till att ha reservfoder hemma som tål rumstemperatur.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha. Om strömmen går eller om vattnet i kranen inte går att dricka måste du se till att det finns vatten till dig och dina djur. Ha alltid några rena PET-flaskor eller vattendunkar redo att fylla med rent vatten

Det finns många olika fåglar som hålls som sällskapsdjur, allt från små finkar till stora aror. Du måste själv ta reda på vad din fågel har för behov. Det finns mycket information på nätet och du kan också prata med en veterinär som är specialiserad på fåglar. På agria.se kan du ställa frågor till deras veterinärer.

Om det blir kallt

Trots att många fåglar kommer från varma platser på jorden tål många kyla mycket bra. Många av våra exotiska fåglar härstammar från länder där det kan bli kallare årstider/nätter. Fåglar kan burra upp sin fjäderdräkt och därmed isolera sig mot kyla. Däremot kan en dragig miljö ge problem.

Om strömmen går och det blir kallt i din bostad bör du ställa buren skyddat, om det finns värme (t ex kakelugn) så ställ buren en bit ifrån. Om det blir riktigt kallt kan du bädda in buren i fleece för att hålla värmen åt fågeln bättre.

Mat

Det mesta fodret till fåglar är sådant som förvaras i rumstemperatur, så att det blir strömlöst utan fungerande kyl och frys borde inte påverka fågelmaten. Se till att ha reservfoder hemma om något skulle hända.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha. Om strömmen går eller om vattnet i kranen inte går att dricka måste du se till att det finns vatten till dig och dina djur. Ha alltid några rena PET-flaskor eller vattendunkar redo att fylla med rent vatten.

Gnagare och kaniner är vanliga sällskapsdjur, bland gnagarna finns till exempel marsvin, råttor, möss, chinchillor och hamstrar. De flesta gnagarna är växtätare, men det finns undantag, till exempel råttor som är allätare.

Om det blir kallt

För de flesta gnagare är kyla inte så farligt, det är värre med drag. Om det riktigt kallt boar djuren in sig i det bomaterial som de har. Se till att det finns gott om torrt bomaterial, halm är bra att använda. För att lättare hålla värmen kan man ha ett isolerat bo till djuren. Du kan enkelt bygga ett isolerat bo genom att klä insidan på en liten låda med frigolit. Blir det mycket kallt kan du lägga en filt över buren för ytterligare isolering.

Mat

Hur länge räcker fodret du har hemma? Om strömmen går och du blir tvungen att hålla dig inomhus är det bra att ha extra mat till ditt djur hemma. Kanske kan djuret äta en del av den mat som du äter? Ta reda på vad ditt djur kan äta och vad som är giftigt.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha. Om strömmen går eller om vattnet i kranen inte går att dricka måste du se till att det finns vatten till dig och dina djur. Ha alltid några rena PET-flaskor eller vattendunkar redo att fylla med rent vatten.

En reptil är ett växelvarmt djur som inte kan skapa egen kroppsvärme, den är beroende av yttre faktorer (solsken, skugga). Det finns olika typer av reptiler, men de vanligaste sällskapsdjuren är ormar, ödlor och sköldpaddor.

Om det blir kallt

Reptiler kan inte skapa kroppsvärme själva utan behöver få värme utifrån. Om det blir strömavbrott när det är kallt är det viktigt att hålla djuren lagom varma. Du kan köpa en lite gasolvärmare för inomhusbruk. Om det blir kallt tänder du den och ställer den bredvid terrariet.

Du kan också värma ditt djur med din kroppsvärme, har du en orm kan du stoppa den i ett örngott och lägga innanför tröjan. Fundera på hur du kan göra med ditt djur om det plötsligen blir kallt.

Har du möjlighet att värma vatten, kan du i varmt vatten värma en sten som du sedan lägger in i terrariet. OBS! Stenen får inte bli brännhet. Linda in den i en handduk om den är väldigt varm. Om du inte kan bära den utan att bränna dig så är den för varm.

Mat

De flesta reptiler är köttätare och äter mat sällan. De klarar sig därför relativt länge utan mat. Har du mat hemma som håller i rumstemperatur? Hur länge klarar sig ditt djur utan mat? Ta reda på vad du behöver ha hemma till ditt djur vid en kris.

Vatten

Dricker ditt djur och hur dricker det? Vissa reptiler dricker vatten från droppar på kroppen. Vid en kris behöver du se till att det finns vatten på det sätt som ditt djur vill ha det. När strömmen går försvinner också vattnet. Se till att tappa upp det vatten som finns i ledningarna när strömmen går.