Har du koll på värmeböljan?

Långa, varma somrar är kanske inte det vi tänker på när man säger svensk sommar. Men titt som tätt är den varmaste årstiden på våra nordliga breddgrader både het och torr. Vid en värmebölja ökar risken för värmeslag och uttorkning, både för djur och människor. I naturen ökar risken för gräs- och skogsbränder.

Kan du hålla dig och ditt djur svalt vid en värmebölja? Kan du kyla ner ditt djur på ett bra sätt för att undvika värmeslag? Det är viktigt att ha tänkt till innan och planerat för vad du behöver ha hemma. Vilka behov har du och vad behöver ditt djur?

Vid en värmebölja är det viktigt att försöka att hålla dig och dina djur svala. Håll er i skuggan, öppna fönster för att få fläkt och cirkulation och drick mycket vatten. Frysta kylklampar eller plastflaskor med fryst vatten inlindad i en handduk kan användas för att svalka dig och dina djur.

Hur får du med dig ditt djur om du inte kan vara kvar i din bostad? Det skulle kunna börja brinna i din närhet och då måste du snabbt bestämma vad du ska ta med dig. Kan ditt djur sitta i en bur och orkar du bära den?

Du är ansvarig för ditt djur men även för din egen säkerhet.

Bra att ha hemma

  1. Du behöver ha mycket vatten/vätska hemma både till dig och ditt djur. Om du har ett djur som tål och gillar gurka eller vattenmelon så är det ett bra komplement för att få i djuret vätska. En pipett eller spruta utan kanyl är bra att använda om du behöver hjälpa ditt djur att få i sig vätska.
  2. Kylklampar eller plastflaskor med fryst vatten kan du linda in och använda för svalka.
  3. Elektriska fläktar är skönt att ha när det är riktigt varmt.
  4. Skulle du behöva lämna din bostad behöver du en transportbur till ditt djur (om det får plats i en sådan).

Vad gör samhället?

SMHI har som uppgift att varna för oväder 24 timmar innan det inträffar. De uppdaterar sin hemsida med information under pågående extremt väder. Informationen går också ut i Sveriges Radio  i deras väderprognoser. På Krisinformation.se kan du läsa mer om vad som händer runt om i landet och också lära dig mer om krisberedskap. Din kommun har en skyldighet att ha en plan för olyckor och kriser. De har också ett ansvar att ge viktig information vid en kris. Informationen från kommunen hittar du på deras hemsida.

Vad behöver ditt djur?

Våra fyrbenta vänner finns i många olika skepnader, storlekar och med olika tjock päls. Hundar kan inte svettas ut värmen och sänka kroppstemperaturen som vi människor, utan hässjar för att få ner temperaturen. Det är viktigt att hålla koll på hunden vid en värmebölja!

Om det blir varmt

Om hundar utsätts för stark värme kan de få värmeslag. Tyvärr händer det oftast hundar som lämnas i bilen en varm dag. Men det kan också drabba en hund som lämnas utomhus utan möjlighet att söka skydd i skuggan. Om din hund flåsar, dreglar, är slö och vinglig, har hög puls och torra slemhinnor är det tecken på värmeslag. Kyl ner ditt djur och kontakta veterinär. Du kan kyla ner hunden genom att duscha/spreja den med svalt vatten, eller genom att lägga våta och svala handdukar på hundens kropp. Se till att djuret får ligga svalt.

Vatten

Se till så att det alltid finns rikligt med rent och svalt dricksvatten till din hund. Om din hund gillar att duscha eller att bada är det ett bra sätt att hålla din hund sval.

Katter är rovdjur som oftast ses som självständiga och ibland egensinniga. Pälsen kan variera på katter beroende på ras, men gemensamt är att katter inte svettas via huden för att sänka sin kroppstemperatur som vi människor.

Om det blir varmt

Vid varmt väder kan din katt drabbas av värmeslag! Det kan till exempel drabba en katt som lämnats utomhus utan möjlighet att söka skydd i skuggan. Om din katt flåsar, dreglar, är slö och vinglig, har hög puls och torra slemhinnor är det tecken på värmeslag. Kyl ner din katt och kontakta veterinär! Du kan kyla ner ditt djur genom att duscha/spreja det med svalt vatten, eller genom att lägga våta handdukar på katten. Se till så att katten får ligga svalt!

Vatten

Se till så att det alltid finns rikligt med rent och svalt dricksvatten till din katt.

I Sverige finns det ungefär 40 000 fåglar som sällskapsdjur. Många av arterna kommer från varma klimat, men det betyder inte att de tål hur hög värme som helst. Ta reda på vad din fågel behöver för miljö för att må bra!

Om det blir varmt

De flesta fåglar klarar värme bra, men de måste kunna söka skugga. Ställ aldrig din fågel i bur i direkt solsken. Det kan snabbt bli mycket höga temperaturer som fågeln inte klarar av. Om det blir mycket varmt kan du lägga in en flaska med fryst vatten inlindad i en handduk i buren.

Mat

Du kan ge din fågel gurka, sallad eller annan mat med högt vätskeinnehåll som din fågel tycker om och tål.

Vatten

Din fågel ska alltid ha fri tillgång till rent dricksvatten. Många fåglar tycker om att bada eller att bli duschade, vilket är ett bra sätt att få svalka. Ge din fågel möjligheten att bada och ställ in ett lämpligt fågelbad i buren.

Det finns minst 120 000 kaniner, marsvin, hamstrar, möss och råttor som sällskapsdjur i Sverige. Det finns dessutom andra sorters gnagare som hålls för sällskap. Läs på mer om just ditt djur och vilka behov den har. Många veterinärkliniker har en mängd tips och råd till djurägare på sina hemsidor. Försäkringsbolaget Agria har veterinärer som man kan ställa frågor till via deras hemsida.

Om det blir varmt

Varmt väder och även hög luftfuktighet kan bli jobbigt för en liten gnagare.

Se till ditt djurs bur inte står i direkt solsken och att det är bra ventilation. Det får gärna fläkta i rummet men buren ska inte stå i drag. Gott om färskt, kallt vatten måste finnas.

Riktigt varma dagar kan djuren behöva hjälp att hålla temperaturen nere. Lägg in en flaska med fryst vatten (inlindat i en handduk) i buren. Du kan också fylla ett mjölkpack med vatten och frysa in. Har du kylklampar kan du lägga det under en del av buren så kan ditt djur välja att lägga sig där för svalka.

Om ditt djur är svagt, inte vill röra sig, flämtar och dreglar kan de betyda att det har värmeslag. Då måste du kyla ner ditt djur, till exempel genom att försiktigt blöta pälsen, innan du tar det till veterinär för behandling. Du kan försiktigt spraya svalt vatten på djuret eller kyla det genom att lägga fuktiga handdukar på det. På kaniner kan hjälpa att man kyler öronen med en våt handduk .

Evakuering

Om du snabbt måste lämna din bostad om det till exempel skulle börja brinna, behöver du en transportbur till ditt djur. Tänk på att de flesta gnagare och kaniner snabbt tar sig ut ur papplådor genom att gnaga sönder dem. Du behöver en rymningssäker bur för transporter.

Mat

Om ditt djur gillar och tål sallad, gurka, vattenmelon eller andra frukt eller grönsaker med högt vätskeinnehåll så är det ett bra komplement när det blir riktigt varmt. Ta reda på vad som är lämpligt att ge till ditt djur!

 

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha, men det är extra viktigt när det blir varmt.

En reptil är ett växelvarmt djur som inte kan skapa egen kroppsvärme, den är beroende av yttre faktorer (solsken, skugga). Det är lätt att tro att alla reptiler älskar värmen, men det finns många olika reptiler som är känsliga och blir dåliga om temperaturen blir för hög. Ta reda på hur ditt djur vill ha det!

Om det blir varmt

De flesta reptiler kommer från länder där det kan bli mycket varmt, och de klarar därmed ganska höga temperaturer. Se till att ditt djur kan välja olika temperaturer i sitt terrarium och att det inte står i direkt solljus. Är ditt djur känsligt för höga temperaturer kan du kyla ner terrariet genom att lägga en plastflaska med fryst vatten ovanpå det alternativt så kan du lägga ner flaskan i terrariet. Om det finns badvatten kan man kyla ner det försiktigt genom att lägga en isbit i vattnet, men kyl endast vattnet med lite is så att det inte blir en för kraftig temperaturskillnad mellan luft och vatten.

Evakuering

Om du behöver lämna din bostad behöver du en transportbur till ditt djur.

Mat

En del av det foder som reptiler äter kan snabbt bli dåligt i värme. Var noga med att ta bort den mat som djuret inte äter upp så att det inte finns skämd mat hos ditt djur.

Vatten

Det är extra viktigt med vattentillgången när det är varmt. Ditt djur ska kunna dricka vatten på det sätt som är naturligt för den. Ta reda på hur ditt djur dricker vatten!