Blekinge

Aktiviteter i Blekingeförbundet 2018

Lördag 21 april finns vi förstås på plats när det är dags för kosläpp på Lantbruksskolan i Bräkne Hoby 9-14. Missa inte chansen att svara på lite kluriga frågor i vår frågesport vid vår utställningplats. Det finns mycket annat att kika på kring kosläppet t ex agility, hästuppvisningar, skogsmaskiner att sitta i, ponnyridning m.m. För mer information:
https://www.ronneby.se/sidowebbplatser/blekinge-naturbruksgymnasium/nyheter/puffar/2018-04-03-naturbruksdag-med-koslapp.html

På söndag 22 april finns vi på plats vid Wämöparkens minizoo då Wämöparken har säsongsöppning mellan 11-14. Där kan både barn och vuxna delta i vår frågesport. Barnen får också göra sin egen käpphäst (så långt lagret räcker). Parken är fejad och vårfin inför säsongen. I parken finns program för hela familjen. 

Helgresa med Svenska Blå Stjärnan under Öland Spirar 12 o 13 maj

Tillsammans med förbunden i Kronoberg, Skåne, Gotland, Blekinge och Kalmar planerar vi för en härlig helg under Öland spirar, helgen 12:e och 13:e maj. Kalmar förbund står för programmet. Vill du följa med anmäler du dig till oss i Blekinge förbund senast 26 april. Se nedan.

Så här ser programmet ut:

12:e maj

Arontorps kroppkakor

Vi tänker att vi börjar med lunch kl 12:00 på Arontorps kroppkakor där vi alla möts upp för en traditionell öländsk måltid. Restaurangen ligger straxt efter brofästet på Öland och det känns som en bra samlingsplats för oss alla och en fin start på trippen med lite mat i magen. De serverar även husmanskost på Arontorps för den som ej vill ha kroppkakor. Ni kan läsa mer om dem här och kolla igenom deras meny om så önskas http://www.kroppkakor.se/

Kostnaden för maten på Arontorps är inget som vi tar med i budgeten för helgens aktiviteter, utan den betalas på plats av respektive medlem.

Adress: Arontorps Kroppkakor & Mat – Torslunda 102, 386 96 Färjestaden

Hagelstads getgård

Efter att vi har avnjutit maten på Arontorps åker vi vidare mot Hagelstads getgård där vi bör befinna oss runt kl 15:00. Det tar drygt en timme att köra från Arontorp vilket ger oss ca 2 timmar att samla ihop oss och äta innan vi behöver åka. Om vi anländer till gården i tid till kl 15:00 så kommer vi perfekt tajmat tills dess att mjölkningen av getterna går igång. Detta sker i en mjölkgrop som faktiskt råkar vara Sveriges modernaste. Vi kommer dessvärre inte att få tillträda mejeriet då det är en skyddszon men vi kommer att få en guidad tur där de berättar lite om deras historia och framtida planer på gården. Efter det kommer de att ta ut någon av deras mejerister som bjuder oss på en liten ostprovning samt smakprov på några av gårdens andra produkter – förhoppningsvis årets efterlängtade nyhet, getglassen! Deras gårdsbutik kommer att vara öppen under tiden vi är där och i den kan man handla massvis av öländska produkter. Med tanke på att det är Öland spirar under dessa datum så meddelar Hagelstads getgård även att det troligtvis också kommer att finnas andra aktiviteter på gården samtidigt, så som t.ex lek och kel med killingarna och tipspromenad. Dessa aktiviteter är dock inte riktigt bestämda ännu. Ni kan läsa om gården här http://www.goathagelstad.com/

Adress: Hagelstads Gårdsmejeri – Hagelstad Södra bygata 19, 387 73 Löttorp

Marsjö strutsgård

När vi är klara på getgården drar vi oss vidare till Marsjö strutsgård. Där kommer vi under kvällen att få avnjuta en trerätters middag i deras restaurang. Middagen består bl.a av en huvudrätt på grillad strutsfilé och en efterrätt av ostkaka tillagad av strutsägg! Marsjö gård har dessutom B&B och det är här vi kommer att övernatta. De kan ta emot ca 50 sovande gäster totalt (30 st på sin gård och resterande i grannhus), likaväl som det får plats ca 50 personer i restaurangen – därav kommer vi också att behöva begränsa antalet deltagande under denna tripp till 50 personer. Några kommer att få dela rum, några kan till och med komma att få dela på en dubbelsäng, men vi är säkra på att det går att lösa det på boendefronten så att alla blir nöjda. Det finns tyvärr endast ett handikappanpassat rum på gården och det är först till kvarn för den som är i behov av detta att boka det. Har ni några särskilda önskemål gällande boendet – meddela mig detta vid bokning – annars löser vi fördelning av bäddar/rum på plats.

Adress: Marsjö Struts & Kulturcenter – Marsjövägen 14, 387 91 Borgholm

13:e maj

På morgonen serveras det frukost på Marsjö gård mellan kl: 8.00-10.00 för samtliga övernattande. Frukosten består av en frukostbuffé med flingor, smörgåsar, pålägg, kaffe, te etc.. ja det finns säker något för alla. Innan vi åker vidare från Marsjö Strutsgård får vi chansen att se gården, strutsarna och de andra djuren i dagsljus och då bjuds vi också på en liten föreläsning om gården. Vi kommer också att kunna handla i deras gårdsbutik där man bl.a kan hitta strutskött och strutsägg men också en hel del annat kul. T.ex lampor tillverkade av äggskal. Ni kan läsa mer om Marsjö strutsgård här http://marsjogard.se/

Ormöga Kamelranch

Vidare därifrån åker vi till allas älsklingsbonde, Kamel-Bengt. På nordens största gård med tvåpuckliga kameler, Ormöga kamelranch, kommer vi att få en guidad tur på ca 1 timme innehållande kuriosa, kunskap och kameler.

Vi siktar på att vara på kamelranchen vid ca 12:00 och när vi sedan är färdiga där så börjar det bli dags att styra hemåt och tacka för ett par trevliga dagar tillsammans.

Läs mer om kamelranchen här http://kamelranch.se/

Vi kan dessvärre inte räkna med att vi kommer att få chansen att rida på kameler under tiden vi är där. Detta främst av tre anledningar: 1. Eftersom vi är så pass många deltagare. 2. Kamel-Bengt håller på att minska sin verksamhet för att så småningom gå i pension. 3. Säsongen för kamelridningen drar inte igång förrän i slutet av juni, vilket innebär att det tyvärr inte finns arbetskraft på gården för att hålla ca 5 kameler igång vid ridningen, vilket skulle behövas vid ett sånt stort sällskap (normalt sett tar de emot grupper på ca 6-12 personer för ridning). 

Finns det ett fåtal som jättegärna vill prova på att rida på kamel så finns dock troligtvis chansen att göra detta. Det är i så fall en kostnad som man får stå för personligen (om tillfället ges).
Adress: Ormöga Kamelranch – Alböke Bygata 43, 387 96 Köpingsvik

Resa
Du står själv för kostnaden att ta dig till Öland och mellan de olika arrangemangen under helgen. Det kan finnas möjlighet till samåkning.

Kostnad
Med boende: 650 kr/person exklusive lunch lördag, exklusive resa.
Utan boende: 400 kr/ person exklusive lunch lördag, exklusive boende och resa.

Bokning/anmälan
Uppge vid bokning om specialkost önskas vid allergier eller vegetarisk kost.
Anmälan/bokning senast 26 april.

  • Inga husdjur är välkomna på resan.
  • Max antal deltagare: 50 personer (först till kvarn).
  • Det finns endast en handikappsanpassad bädd (först till kvarn).
Är det något ni undrar över så är det bara att höra av er.
Anmälan gör ni senast 26 april på epost: ingalill.wallin@svenskablastjarnan.se eller telefon 0709-644 511. Ange om ni har särskilda önskemål om kost vid anmälan.

Årsmöte Svenska Blå Stjärnan Blekinge Förbund

Söndag 11 mars håller Blekingeförbundet sitt årsmöte.

Plats: Äggaboden, Ronneby klockan 11:00. Det bjuds på räkmacka samt kaffe eller thé och kaka efter årsmötet. För att medverka måste ni anmäla er senast måndag 5 mars. Vill du vara med på årsmötet men inte äta går det bra att efteranmäla sig ända fram till årsmötet.

Valberedningen har lämnat ett fullständigt förslag för styrelsens sammansättning. Årsmöteshandlingar lämnas vid årsmötet. Kontakta ordförande om du önskar du ta del av dessa innan årsmötet.

Anmälan görs till:
Östen Alm tfn 0734-11 63 52 e-post blekingeforbund@svenskablastjarnan.se eller
Ingalill Wallin tfn 0709-64 45 11 e-post ingalill.wallin@svenskablastjarnan.se

Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna!

Genomförda aktiviteter 2017

Kusk för en dag

Vill du prova på hur det känns att vara kusk? Den 17/6 bjuder vi in till en heldag på Kalmartravet, där vi får lära oss massor om hästarna, utrustningen, hur man blir en kusk och mycket mer.

Dagen startar 9.30 med avbrott för lunch kl. 12, därefter kör vi fram tills kl 15.30 med avbrott för fika. Deltagaravgift för medlemmar 100 kr och för icke medlemmar 500 kr.

Vi ordnar med samåkning från Blekinge och sista anmälningsdagen är 6/6, anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


Djurskola med SBS Blekinges ungdomsavdelning i Wämöparken!

Häng med på djurskola med oss till sommaren i Wämöparkens minizoo. Vi startar kl 10.30 vid ”raketen” i djurparken, med en guidning där vi besöker parkens djur och lär oss mer om hur de bor, vad de gillar för mat, hur man ska sköta om dem och mycket mer. Efter lunch, kl 12.30 så kikar vi lite närmare på någon av de djuren som finns i parken, ett djurslag per tillfälle.

Den 18/6 kommer Erik Nilsson från Blekinge rasfjäderfäförening och berättar mer om höns.
Den 9/7 fördjupar vi oss inom allt som rör kaniner.
Den 13/8 fördjupar vi oss i allt som rör getter.

Djurskolan är helt gratis och är öppen för alla åldrar men framförallt för barn och ungdomar som vill lära sig mer om våra fina lantrasdjur. Guidningen och djurskolan tar ca 1 timme vardera med en lunchpaus i mitten så ta med er picnick-korgen. OBS! Guidningen får samma tur varje gång så det är alltså bara fördjupningsdelen som varierar i innehåll!

Frågor och funderingar? Håll utkik på vår facebooksida
Svenska Blå Stjärnan i Blekinge för mer info eller maila c.

Vad: Guidning och djurskola med SBS Blekinges ungdomsavdelning
Var: Djurparksdelen i Wämöparken, Karlskrona
När: Den 18/6 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning höns.
Den 9/7 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning kanin. Samt den 13/8 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning get.


Kaninhoppningsdag den 23/7

Söndagen den 23/7 bjuder vi in både nya och erfarna ”hoppare” till en kaninhopppningsdag mellan kl 10.00 – 16.00 på Naturbruksgymnasiet i Bräknehoby. För de som aldrig har hoppat innan så kommer vi gå igenom grunderna, hur man bygger hinder och även hur det fungerar när man tävlar. För dem som redan har provat på kaninhoppning innan så kommer vi prata om hur det går till och vad man ska tänka på inför en kaninhoppningstävling, prova olika banor osv. Vi kommer bjuda på för- och eftermiddagsfika samt lunch så anmäl eventuella allergier.

Deltagaravgift för medlemmar i Svenska Blå Stjärnan 50 kr, pris för icke medlemmar 200 kr.
Vi kommer vara 6 st i varje grupp alltså max 12 st deltagare så det är först till kvarn. Sista anmälningsdag 10/7, anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


Vildmarksnatt på Skånes djurpark

Helgen den 9-10/9 bjuder ungdomsavdelningen in till en vildmarksnatt som innefattar entré till djurparken kl 10.00 på lördagen, en kvällsvandring med guide ca kl 18.00 och övernattning i stora tentipi-tält med värmekälla. På kvällen bjuds det på grillad korv och senare på natten gör vi en nattexpedition i parken vid ca kl 23.00. Efter frukosten dagen efter så avslutar vi vistelsen med att följa med djurvårdarna på morgonrunda och därefter är det fritt att besöka parken. All övernattningsutrustning och kvällsmat samt frukost ingår, anmäl ev matallergier.
För barn under 12 år medtages vuxet sällskap. Deltagaravgifter för medlemmar i SBS 250 kr för barn upp till 25 år för medföljande vuxen medlem 500kr. Icke medlemmar betalar fullpris 1495 kr/ vuxen 995 kr/ barn( 5-12 år). Sista anmälningsdag 20/8, begränsat antal platser så först till kvarn! Anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


 

 

Besök gärna vår sida på facebook.

Du kan nå förbundet via utbildningsansvarig Ingalill Wallin på 070-964 45 11 eller . Eller via ordförande Östen Alm på 073-4116352 eller .

valla 900x300