Rädda igelkottar från att brinna inne på valborg

Valborg har kallats årets farligaste dag för Sveriges igelkottar och mängder av dem dör av majbrasornas eld varje år. Det här behöver du tänka för att kunna fira in våren utan att djurliv går förlorade i lågorna.

Valborgsmässoafton är en mardröm för många av landets igelkottar, när det eldas från norr till söder. För att komma undan kyla och få skydd bygger igelkottar gärna bon i rishögar som sedan bränns upp den 30 april. En del av de blivande majbrasorna har byggts upp under lång tid och kan ha hunnit bli små bostadsområden för djur. Inte bara igelkottar, andra djur – som fåglar och harar – bygger också bon i rishögar och riskerar att brinna inne på valborgsmässoafton. Till skillnad från de flesta andra djur flyr dock sällan igelkotten från elden. När den blir rädd kurar den i stället ihop sig med taggarna utåt.

Flytta och undersök majbrasan

Hur ska man då göra för att inte djurliv går till spillo i majbrasornas lågor? Här kommer några tips:
– Gör i ordning majbrasan så sent som möjligt för att minska risken för att djur bosätter sig i den.
– Undersök och flytta rishögen en bit bort samma dag som den tänds på. Är majbrasan stor och svår att flytta kan du använda dig av en lång planka med vars hjälp du kan häva upp brasan för att undersöka den närmare. Att bara skaka på pinnar och kvistar ger sällan något – djuren flyttar sig visserligen, men lämnar troligen inte rishögen.
– Sprid information till andra om hur man undviker att elda upp igelkottar och andra djur – och rädda liv. Tipsa också de som arrangerar valborgsfirande på offentliga platser med stora majbrasor att de bygger staket runt om bålet för att undvika att djur söker sig dit. Eller föreslå att de placerar brasan på en flotte i vattnet.

Sveriges igelkottar har minskat på senare år och 2020 klassade SLU Artdatabanken djurarten som ”nära hotad” på sin röda lista. Tänk på att hjälpa och skydda dem året om, inte bara på valborgsmässoafton. Det kan till exempel handla om att vara försiktig när du beskär buskar och snår och se till att inga igelkottar brinner inne när du eldar upp lövhögar.

Foto: Alexas_Fotos/Pixabay

Fler nyheter

2023-03-14
Måndagen den 20 mars är det dags för del fem av Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningsserie. Åsa Odelros, Sveriges främsta expert på ekologisk äggproduktion och ordförande i Svenska Blå Stjärnan Gävleborg, berättar om hobbyhöns och…
2023-03-14
Den 11 mars var Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg med i P4 Blekinge och berättade om vad som krävs av djurägare för att man själv och ens djur ska klara av en krissituation. Det…
2023-03-08
Klickerträning har länge varit populärt i hundträning, men har de senaste åren vuxit i popularitet även bland hästmänniskor. Men hur fungerar det att träna hästar belöningsbaserat? Måste man alltid använda mat som belöning? Vad gör…
2023-03-01
Vill du ansvara för Svenska Blå Stjärnans utbildningar? Vill du bistå och stärka våra engagerade, ideella medlemmar? Vi tror att du gillar att ha kontakt med andra människor, är strukturerad och har lätt för att…